Gym in Louviers / Atelier Féret & Frechon Architectes


Gym in Louviers / Atelier Féret & Frechon Architectes

© Antoine Mercusot© Antoine Mercusot© Antoine Mercusot© Antoine Mercusot+ 26


  • Area Area of ​​this architecture project Area:
    1346 m²

  • Year Year of completion of this architecture project

    Year:


    2019


  • Photographs Photographs: Antoine Mercusot

  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: DESIGN PARQUET, Gerflor, Kronimus, Silver wood stone, Area, France EQUIPMENT, Novoceram, Polysign, Q CELLS, Reynaerts, VM Zinc, Old mountain
© Antoine Mercusot
© Antoine Mercusot

Text description provided by the architects. The House of Sports and Associations provides municipal associations with a set of premises and outdoor facilities, lawn and covered hall, intended for the administrative management of clubs and festive gatherings of their members. The construction of new equipment made it possible to relocate a bodybuilding and fitness club, and to create caretaker accommodation for the entire SPORTIF Maxime Marchand complex. The programming of new equipment is part of an effort to revitalize the popular Maison Rouge district.

© Antoine Mercusot
© Antoine Mercusot
© Antoine Mercusot
© Antoine Mercusot

The Maison des Sports is built at the south-eastern end of an existing sports complex, which is bordered by a long planted promenade: the Carrington Mall. We wanted the equipment to strongly signal its presence on the Eastside, on the forecourt of the school’s neighbor, and the multimodal exchange hub, the development of which will complete the complete restructuring of the district.

© Antoine Mercusot
© Antoine Mercusot
© Antoine Mercusot
© Antoine Mercusot

Pursuing a policy of sustainable development, the City wanted the BEPOS label for new equipment. The stake of the architectural and technical design of the project was therefore to satisfy the urban and efficient demands of the site and the program, by making the urban and climatic orientations of the project. To do this, the premises are arranged in a square plan of 36mx36m, organized and oriented so that each room benefits from daytime shots and views adapted to its use and control of the interior environments.

© Antoine Mercusot
© Antoine Mercusot

This compact layout makes it possible to preserve the green and tree-lined beaches of the swimming pool which previously occupied the site. The cutting work provides each set of rooms with an air release suitable for its use. it makes it possible to integrate the technical rooms with the architectural volumes and to orient a photovoltaic field of cover which escapes the shade of the trees of the shopping arcade.

© Antoine Mercusot
© Antoine Mercusot

The Maison des Sports has 2 urban facades. The lower south, extended by the volume of the covered room, is aligned under the trees of the shopping center. The other to the east offers a more distant vision of the future multimodal hub, showcases the rise of sports halls, and festive above a graphic sign.

© Antoine Mercusot
© Antoine Mercusot




About Opal Jones

Check Also

Cristiano Ronaldo’s Girlfriend Georgina Rodriguez Has Never Been Interested In Football

Georgina Rodriguez says she never discusses football with her partner Manchester United striker Cristiano Ronaldo. …

Leave a Reply

Your email address will not be published.