Kura Kura Badminton Courts / IBUKU + Studio Jencquel


[ad_1]

Kura Kura Badminton Courts / IBUKU + Studio Jencquel

© Tommaso Riva© Tommaso Riva© Tommaso Riva© Tommaso Riva+ 17

© Tommaso Riva
© Tommaso Riva

Text description provided by the architects. The initial concept to build Kura Kura started with Studio Jencquel as part of a larger real estate project they had developed (Rumah Hujan Estate). The studio had free land close to the street and unused for “bedrooms”. They saw the opportunity to build something that would also create a barrier or buffer between the street and the property’s guest living spaces.

© Tommaso Riva
© Tommaso Riva
Plan
Plan
© Tommaso Riva
© Tommaso Riva

The field being too small for a tennis court, Maximillian Jencquel decided to create a badminton court. It is a national sport in Indonesia and all children learn to play it in school because there is a very competitive professional level in the country. Never having practiced the sport himself, he began to research and understand the constraints that are necessary for a professional court.

© Tommaso Riva
© Tommaso Riva

Among them was the shape of the building in relation to the flight of the rooster. The trajectory is parabolic and requires a minimum free height of 9 m, which is quite high. Maximillian Jencquel didn’t want a building that stood out in the neighborhood like a large box, so stroking the shape of the rooster’s flight path seemed like the obvious choice. This meant that the building would have bold curves.

© Tommaso Riva
© Tommaso Riva
Section
Section

While many materials could be considered to construct such a shape, the obvious choice for budget, time, and geographic location was to use bamboo. Elora Hardy from Ibuku, a good friend of the studio, was therefore approached to design a structure according to these requirements. This is when the IBUKU team came up with the main form.

© Tommaso Riva
© Tommaso Riva

The two offices collaborated on the choice of bamboo, the idea being to contrast black and blond bamboo. While IBUKU designed the structure, Studio Jencquel was involved in the decision-making process, including extending the roof lines to almost touch the ground and prevent the prevailing winds from entering the building while maintaining the necessary air circulation that allows heat to escape from the building.

© Tommaso Riva
© Tommaso Riva


[ad_2]

About Opal Jones

Check Also

Greenwood OUT of Man Utd squad ‘until further notice’, Ronaldo joins United WhatsApp, Pogba last

Hello Man Utd fans Man Utd defender Phil Jones is lined up by Bordeaux to …

Leave a Reply

Your email address will not be published.