Multifunctional gym / dmb workshop


[ad_1]

Multifunctional gym / dmb workshop

© Banhegyesy Antal© Banhegyesy Antal© Banhegyesy Antal© Banhegyesy Antal+ 26

© Banhegyesy Antal
© Banhegyesy Antal

Text description provided by the architects. The building is a multifunctional sports hall built as part of a development project of the UTE Sports Complex. At the start of the design process, already participating in the programming, our aim was, on the one hand, to make a spatial structure for the building as universal as possible – so that it can accommodate various events. On the other hand, we aimed to create a built environment with a strong atmosphere worthy of the past of the prestigious club. The hall was built in the middle of the sports complex, where no morphological association was provided by the site. Due to this situation, the building was formed according to an architectural logic evolving from its own spatial structure. Thus, a tectonic mass composition was created that dissolves the spatial scale dominated by the long range through its articulation.

© Banhegyesy Antal
© Banhegyesy Antal
© Banhegyesy Antal
© Banhegyesy Antal

According to the architectural program, the building has an arena the size of a handball, a 300-seat grandstand, a 300-seat mobile grandstand, 4 changing rooms, a hall and a hall. club. It is suitable for hosting European League volleyball events, and even for high school ceremonies. Our architectural strategy was to develop a design logic that took place more from the inside. As a result, different functional units should have different structures, different masses, and different spatial atmospheres.

© Banhegyesy Antal
© Banhegyesy Antal
Floor plan of the gallery
Floor plan of the gallery
© Banhegyesy Antal
© Banhegyesy Antal

The gym has a long span prefabricated RC structure with mounted walls and large openings; while the additional building parts of the hall and warehouses are short span masonry structures with window-shaped fenestration. Club colors and cool tones suitable for TV recordings predominate in the arena, and the reverse is true in the lobby. Complexity is also projected outside the building, the mass composition of building units of different scales results in an additive form of mass. The structured spatial organization offers an important reserve for the functional possibilities of the installation.

© Banhegyesy Antal
© Banhegyesy Antal

The extremity of the fact that the boundary structure of the building is only 1.2 mm thick led us in the direction of a particular architectural logic, of cladding, expressed in the choice of materials. Inspired by Semper and Loos, we have placed the quality of spatial boundaries and their expressive power at the center of our work, so that the materials arranged by our hands aim at the idea of ​​beauty with their timeliness and sincerity. The interior is defined by the materiality of the wall structures, the mounting materials, concrete and wood; while the exterior is dominated by the dynamic appearance of the sinusoidal metal cladding playfully articulated with colored polycarbonate surfaces.

© Banhegyesy Antal
© Banhegyesy Antal

When designing the exterior and interior, we were interested in an honest presentation of building elements, products and rough joints, akin to some kind of unintentional DIY. Our goal was to create a balance between the complexity resulting from the natural presence of materials and the conscious order. Two years of construction gave us time for a thorough understanding of building materials and co-working out details with care and craftsmanship unusual in the Hungarian construction industry.

© Banhegyesy Antal
© Banhegyesy Antal



[ad_2]

About Opal Jones

Check Also

Greenwood OUT of Man Utd squad ‘until further notice’, Ronaldo joins United WhatsApp, Pogba last

Hello Man Utd fans Man Utd defender Phil Jones is lined up by Bordeaux to …

Leave a Reply

Your email address will not be published.